Het belang van stilstaan bij IDAHOT

21 Mei 2025

Het belang van stilstaan bij IDAHOT

Voorzitter Sam Panckoucke reageert: "Op 17 mei was het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Deze dag blijft bijzonder relevant als je kijkt naar het aantal meldingen van homofoob geweld, en de cijfers uit onderzoeken die aantonen hoe groot de drempel nog is om jezelf te kunnen zijn in het openbaar — bijvoorbeeld gewoon hand in hand lopen. Door middel van tijdelijke, maar betekenisvolle signalen — zoals het hijsen van de regenboogvlag — maken we opnieuw zichtbaar én bespreekbaar dat iedereen zichzelf mag zijn. Want het maakt niet uit wat je interesses, genderidentiteit, seksuele voorkeur of religie zijn: respect voor elkaar is het absolute minimum. En de reacties hier, zijn dat allesbehalve. Fijne dag nog." Er is duidelijk werk aan de winkel.

Op 17 mei was het IDAHOT, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie.
Onze gemeente zette deze belangrijke dag opnieuw in de kijker met enkele symbolische acties, een traditie die de voorbije jaren werd gedragen door oud-schepen Mike Torck.
Zijn zulke signalen nog nodig?
Ja, absoluut. De cijfers spreken voor zich:
👉In 2023 behandelde Unia 157 dossiers rond discriminatie op basis van seksuele oriëntatie, waarvan 85 dossiers betrekking hadden op haatmisdrijven zoals slagen, verwondingen of intimidatie.
Wist je dat onderzoek aantoonde dat slechts 14% aangifte doet?
👉Een bevraging van het UZ Gent/Transgender Infopunt uit 2023 toont aan dat één op de drie LGBTI-personen in de voorbije twee jaar slachtoffer werd van fysiek geweld.
Naar aanleiding van IDAHOT besloot de gemeente een Facebookbericht te plaatsen over het hijsen van de regenboogvlaggen. De reacties die daarop volgden waren helaas ronduit kwetsend en wansmakelijk. De gemeente besloot de reacties te verbergen, en nieuwe reacties te blokkeren.
Waar blijft het signaal van de gemeente? Waar blijft de daadkracht?